Välkommen till en kväll då vi under ledning av Daeng Puangpis Ericsson får se och lära oss hur man gör Kimchi, en traditionell koreansk rätt är fermenterad, det vill säga råvaran har jäst i en kontrollerad process. Kimchi går att variera på många sätt, men ofta är det grönsaker som kinakål, salladslök, rättika och gurka som fermenteras och serveras som en sidorätt i det koreanska köket.
Precis som andra fermenterade grönsaker innehåller kimchi nyttiga mjölksyrebakterier. Dessutom är det kalorisnålt, fiberrikt och en bra källa till karoten, C-, A- och olika former av B-vitaminer. Det sägs vara bra för matsmältningen, ha antiinflammatoriska egenskaper och kunna sänka kolesterolvärdet.
När man äter syrade grönsaker så förses tarmen med levande bakteriekultur som den mår bra av och som kan påverka immunsystemet. Syrningsprocessen gör även att vitamin C bevaras i grönsakerna och att upptaget av järn i måltiden kan blir bättre.
Mjölksyrabakterierna återställer tarmens normala bakterieflora, hämmar tillväxten av skadliga bakterier samt stärker ditt immunförsvar. Genom fermentering sänks både grönsakernas och en hel måltids GI-värde, vilket ger långsammare blodsockerhöjning och du håller dig mätt längre.
Daeng, som egentligen heter Puanpis, kommer från Thailand och är utbildad kinesiolog och massör. Hon har jobbat i Sverige i 17 år och driver idag en rörelse på Kungsholmen – Baanthai Spa.
Du kan läsa mer om Daeng och hennes behandlingar på www.baanthai.se
Det här är ett fysiskt möte på Havregatan 10, Vitalklubbens lokaler. Max 10 personer.
Kostnad: medlemmar i Hälsofrämjandet gratis, övriga 250 kr